Ekonomi Haberleri

Ekonomi Haberleri

Nobel ödüllü ekonomist Thaler: ABD'de durgunluk göremiyorum

Davranışsal ekonomi alanındaki çalışmalarıyla 2017'de Nobel...

Davranışsal ekonomi alanındaki çalışmalarıyla 2017'de Nobel İktisadi Bilimler Ödülü alan Rchard Thaler ABD ekonomisinde durgunluğu andıran bir şey görmediğini ve ekonominin güçlü göründüğünü söyledi.
Nobel ödüllü ekonomist Richard Thaler, ABD'nin art arda iki çeyrek ekonomik daralma kaydetmiş olabileceğini, ancak bunu bir durgunluk olarak tanımlamanın "sadece komik" olduğunu söyledi.

Thaler, Çarşamba günü CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Durgunluğu andıran bir şey görmüyorum. Rekor düşük işsizlik, rekor yüksek açık iş pozisyonlarımız var. Bu güçlü bir ekonomiye benziyor, ” ifadelerini kullandı.

Ekonominin büyüdüğünü, sadece fiyatlardan daha yavaş büyüdüğünü söyleyen Thaler bunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) bir miktar düştüğü anlamına geldiğini ancak buna durgunluk demenin komik olacağını belirtti. Thaler mevcut ekonominin kendi hayatı boyunca gördüğü herhangi bir durgunluğa benzemediğini vurguladı.

ABD'de GSYİH, ilk çeyrekteki yüzde 1,6'lık düşüşün ardından ikinci çeyrekte yıllık yüzde 0,9 düştü. GSYİH büyümesindeki art arda iki düşüş, teknik olarak resesyon anlamına geliyor.

Resmi olarak durgunluk ve büyümeleri ilan eden kurum olan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nun söz konusu dönem hakkında karar vermesinin aylar sürebileceği değerlendiriliyor.

2017 Nobel İktisadi Bilimler Ödülü sahibi Thaler, en iyi davranışsal ekonomi alanındaki çalışmalarıyla ve 2015 yapımı “The Big Short” filminde şarkıcı Selena Gomez ile birlikte sözde “hot hand” yanılgısını açıklamasıyla tanınıyor.

"Erken bir zafer"
Thaler Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 8,5 yükselen ABD enflasyonu hakkında gelen sorulara, “Enflasyonun geçici olup olmadığı konusunda uzun bir tartışma vardı ve kalıcı olduğunu savunan takım kazanıyor gibi görünüyor, ancak bence biraz erken zafer ilan etmiş olabilirler” değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyonun yüksek fiyatların aksine fiyatların değişim oranı olduğunun altını çizen Thaler, "Gözlemlediğimiz yüksek fiyatların en azından bir kısmı ya doğrudan Ukrayna'daki savaştan ya da Çin'den gelen tedarik zinciri sorunlarından kaynaklanıyor.

Ve bu faktörlerin her ikisinin de geçici olduğunu umuyoruz. Belki bundan bir yıl sonra Ukrayna'da hala savaş olacak ve Çin'de hala Kovid-19 olacak, ancak durumun böyle olmadığını umuyoruz ve bu sorunlardan biri veya her ikisi hafifletilirse, o zaman bazı fiyatların düştüğünü görebilirim” şeklinde konuştu.


 

Risk Açıklaması: Kriptogezgini.com’da yer alan yazılar, analizler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptogezgini.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptogezgini.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptogezgini.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptogezgini.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptogezgini.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptogezgini.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptogezgini.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptogezgini.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptogezgini.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptogezgini.com’un haber içerikleri izinsiz alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.